• Aj tento rok získali naši žiaci certifikáty
          • Aj tento rok získali naši žiaci certifikáty

          •      Barmanský kurz sa už stal tradíciou na našich školách. Tento rok sa konal od 12.12.2022 do 16.12.2022, kedy ho záujemcovia ukončili skúškou a získali certifikát. Oboznámili sa s pomôckami a technikou prípravy miešaných nápojov. Pokiaľ bude dostatok záujemcov, kurzy budú prebiehať aj naďalej a pomôžu držiteľom certifikátov nájsť si v lete kvalitnú brigádu.

        • Téma učebného dňa: Miešané nápoje
          • Téma učebného dňa: Miešané nápoje

          •      Miešané nápoje sa prvýkrát začali pripravovať v 17. storočí v Amerike. Boli súčasťou občerstvenia na kohutích zápasoch, kde barman pripravil nápoj podľa farieb víťazného kohútieho chvosta. Jeho nápoj pomenovali: „cocktail" - kohúti chvost.

            Význam miešaných nápojov.

            - zvyšujú úroveň konzumácie alkoholických nápojov

            - majú estetický vzhľad

            - obsahujú kombináciu chutí, takzvanú chuťovú harmóniu.

             

            Rozdelenie miešaných nápojov:

            short drinks - krátke nápoje

            long drinks - dlhé nápoje

            soft drinks - nealkoholické nápoje

            hot drinks - teplé nápoje

             

            Spôsob prípravy miešaných nápojov:

            mix glass

            šejkr

            mixér

            priamo v pohári

             

            Základné pomôcky barmana:

            šejker, mixér, mixing glass (miešací pohár), striener (sitko do šejkra), miešacia lyžica, barmanský nôž, nádoba na ľad, lopatka, drvič ľadu atď.

             

            Pracovný postup miešania nápojov:

            - príprava miešacej nádoby a servisného pohára

            - frapovanie (zachladenie ľadom) pohára a miešacej nádoby

            - postupná prezentácia surovín, odmeriavanie nápojov a nalievanie

            - samotné miešanie

            - nalievanie pripraveného nápoja do zachladených pohárov

            - dekorácia nápoja, prezentácia nápoja.

        • Strávili sme deň vo vianočnej Viedni
          • Strávili sme deň vo vianočnej Viedni

          •      Vybraní žiaci SHA a SSOŠ SD Jednota Šamorín sa zúčastnili na zahraničnej exkurzii vo Viedni spojenej s odborným výkladom. Okrem návštevy vianočných trhov mali možnosť vidieť aj  najvýznamnejšie pozoruhodnosti v centre mesta, ktoré obohatili najmä žiakov študijného odboru MRCR.

                           Vianočná Viedeň sa žiakom páčila o to viac, že ju navštívili po dvojročnej prestávke a exkurzie podobného typu sa radi zúčastnia aj v budúcnosti.

        • Pripravovali sme event v Národnej rade SR
          • Pripravovali sme event v Národnej rade SR

          •      Žiaci SHA a SSOŠ SD Jednota Šamorín mali možnosť reprezentovať školu v NR SR, kde pripravovali event pri príležitosti 55.výročia Nemocnice akademika Ladislava Dérera. Čašníci mali jedinečnú príležitosť ukázať na tejto recepcii svoje zručnosti pri príprave studených, teplých a nápojových stoloch a pri debarasovaní. Kuchári zasa pripravovali širokú škálu studených a teplých jedál, ktoré následne ponúkali a servírovali pozvaným hosťom.

                            Naši žiaci sa svojich úloh zhostili zodpovedne a odišli obohatení o nové skúsenosti, ktoré zužitkujú aj pri ďalších podujatiach. Ďakujeme im za vzornú reprezentáciu školy.

        • Naladili sme sa na správnu vianočnú atmosféru
          • Naladili sme sa na správnu vianočnú atmosféru

          •      Mesiac december sa tradične spája s adventom a Vianocami. Po dvojročnej nútenej pandemickej prestávke sme naštartovali predvianočné aktivity aj na našich školách. Začali sme vianočnou výzdobou spoločných priestorov školy, internátu, strediska praktického vyučovania i tried. V tomto duchu sa niesol i Deň otvorených dverí spojený s vianočnou výstavkou. Nechýbala ani návšteva vianočných trhov v bratislavskom Starom Meste, kde si prváci a tretiaci hotelovej akadémie mohli vychutnávať jedlá, príjemné vône a naladiť sa na tú správnu vianočnú atmosféru.

        • Deň otvorených dverí dýchal vianočnou atmosférou
          • Deň otvorených dverí dýchal vianočnou atmosférou

          •      Mesiac december patrí už tradične k mesiacom, kedy sa na SHA a SSOŠ SD Jednota Šamorín organizuje Deň otvorených dverí spojený s vianočnou výstavkou, kde môžu žiaci našich škôl prezentovať svoje vedomosti a zručnosti pretavené do praxe.

            Siedmy december bol zároveň dňom, kedy žiaci hotelovej akadémie a strednej odbornej školy mohli preukázať všetko, čo sa počas štúdia naučili. Pri tejto príležitosti na odbornom výcviku pripravili pre hostí ukážky vianočného stolovania, vianočných tradícií a pokrmov. Museli sa popasovať s rôznymi témami – pripraviť štedrovečerný stôl odzrkadľujúci trendy 80.rokov, trendy súčasnosti a pokúsili sa prezentovať aj víziu štedrej večere v budúcnosti. Okrem toho mali pre hostí pripravené aj ukážky štedrovečerného stola pre vegetariánov a pre rodinu s deťmi. Každý návštevník si prišiel na svoje a ukážky práce našich žiakov boli skutočnou pastvou pre oči.

            Pozornosť pútali bohato prestreté vianočné tabule doplnené rôznymi vianočnými špecialitami, medovníčky zdobené priamo pred zrakmi hostí, nechýbalo ani vianočné pečivo či nealkoholický punč, ktorý rozvoňal celé priestory a navodil atmosféru blížiacich sa Vianoc.

            Tento rok bol pre hostí pripravený špeciálny darček, ktorý okrem vianočného medovníčka obsahoval aj užitočné informácie o študijných a učebných odboroch na našich školách. Veríme, že žiakov končiacich ročníkov základných škôl, ktorí sa ešte nerozhodli, na akú strednú školu ísť, vianočná výstavka a najmä výrobky našich žiakov inšpirovali natoľko, že sa rozhodnú pre študijný odbor hotelovej akadémie alebo manažmentu regionálneho cestovného ruchu, alebo ich oslovia učebné odbory kuchár, čašník servírka, cukrár kuchár či mäsiar kuchár.

            Všetkým, ktorí sa podieľali na príprave a organizácii tohto výnimočného dňa, úprimne ďakujeme. Dokázali sme vzorne reprezentovať a propagovať obidve naše školy a zároveň sme možno mnohých inšpirovali k tomu, ako si netradičným spôsobom spríjemniť a spestriť najkrajšie sviatky v roku.

        • Pohľad do zákulisia podnikania
          • Pohľad do zákulisia podnikania

          •      V prvý decembrový deň sme mali príležitosť zoznámiť sa nielen s úspešným podnikateľom, ale nazreli sme aj do zákulisia rozbiehania, rozvoja a fungovania podniku v oblasti slovenskej gastronómie. Pozvanie medzi tretiakov a štvrtákov manažmentu regionálneho cestovného ruchu a piatakov hotelovej akadémie prijal pán Pavol Mikula, zakladateľ  a majiteľ firmy Chlebíček. Svojím pútavým rozprávaním, vlastnými skúsenosťami, ako aj postrehmi z podnikateľskej praxe dokázal našich študentov nielen zaujať, ale tiež prepojiť ich teoretické vedomosti s podnikaním v praxi. Pevne veríme, že sa nám aj v budúcnosti podarí pokračovať v tradícii praktických podujatí, aby sme uľahčili úspešný štart našich absolventov na trhu práce.

        • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?
          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

          •     S touto výzvou sme pristúpili k príprave vianočného darčeka pre seniorov, ktorá je organizovaná ako celoslovenský vianočný projekt pod záštitou J. Galatovej a S. Slobodovej.

            Do výzvy sa zapojili žiaci i učitelia SHA a SSOŠ SD Jednota Šamorín a pre starších ľudí, ktorí si najmä počas Vianoc uvedomujú svoju osamelosť a zraniteľnosť, sme pripravili milé prekvapenie v podobe sladkých i slaných maškrtiek, teplých vianočných nápojov či iných darčekov, ktoré zahrejú pri srdci.

            Veríme, že naše prekvapenie ich poteší a počas Vianoc si uvedomia, že na nich nezabúdame. Všetkým, ktorí sa do projektu zapojili, aj touto cestou úprimne ďakujeme!